WordPress websites, onderhoud, hosting, advies en optimalisaties

Waarom WordPress onderhoud écht belangrijk is…

W ordPress is een opensource project dat continu in ontwikkeling is. Door de miljoenen gebruikers wereldwijd kunnen problemen dus snel worden aangepakt en worden vernieuwingen geleverd als een update. Zowel WordPress zelf als iedere plugin of thema kan deze ontvangen. In vele gevallen zijn dit kleine verbeteringen of toevoegingen van nieuwe functionaliteit, maar in sommige gevallen gaat het over beveiligingsupdates die lekken in bepaalde code gaan dichten.

Bij iedere update, of het nu een kleine update of een beveiligingsupdate betreft, is het aan te raden deze zo snel mogelijk te gaan installeren op de website. Hiervoor bied ik onderhoudspakketten aan.

Veiligheid

WordPress is het meest gebruikte CMS (content management systeem) platform voor website ontwikkeling ter wereld. WordPress blijft zich steeds verder ontwikkelen aan een snel tempo en voor plugins en thema’s geldt hetzelfde. Alle updates zijn de sleutel als het gaat om het zo veilig mogelijk houden van je website. Updates zorgen namelijk niet alleen voor nieuwe functionaliteiten, updates dichten ook achterpoortjes en andere beveiligingslekken die ontdekt zijn.

Met de WordPress onderhoud pakketten zorg ik er dagelijks voor dat je WordPress website helemaal up-to-date blijft waardoor risico’s op een hack een stuk kleiner worden gehouden.

Bescherming

Systematisch onderhoud en nazicht beschermt je website tegen bepaalde risico’s waaronder:

  • Dataverlies (backups beschikbaar vanaf premium pakket).
  • Slechte performance.
  • Downtime – wanneer je website onbereikbaar is waardoor je verkoop of potentiële klanten kunt mislopen.
  • Slechte SEO ranking én conversiescores door één van vorige punten.
  • Hacks en reputatieschade.
  • Hoge onvoorziene kosten.

Snelheid

Door steeds met de laatste versie van de software te gaan werken, laat je bugs of fouten tot het verleden behoren. Zo werkt de site altijd met de nieuwste versie én met de beste performantie. Dit bevordert de snelheid en laadtijd van de website, wat ook een pluspunt is in de ogen van zoekmachines.

Controle

Door het onderhoud uit te besteden weet je met zekerheid dat je website altijd de laatste nieuwtjes heeft. De updates worden altijd gecontroleerd uitgevoerd en loopt er iets mis dan wordt er snel voor een oplossing gezorgd.

Backups

Eén van de vaak vergeten zaken zijn backups, deze zijn niet enkel nodig voor je eigen pc of documenten, maar ook voor je website! Zo kan de website ten alle tijden teruggeplaatst worden naar een eerder tijdstip wanneer problemen zich voordoen en is er minder kans op dataverlies.

Uptime-monitoring

Je website zou altijd bereikbaar moeten zijn, maar hoe zeker ben je dat? Ik configureer een uptime-monitor die proactief elke 5 minuten je site test op beschikbaarheid, wanneer problemen optreden ben ik extra snel op de hoogte.

Veelgestelde vragen bij WordPress onderhoud

Mijn website heeft al (zeer) lang geen updates gehad, wat nu?
Dit scenario komt (helaas) te veel voor. Vaak worden WordPress websites opgeleverd door bepaalde bureau’s of freelancers en hebben ze bij hun offerte het niet gehad over het nodige onderhoud die gepaard gaat bij het runnen van een WordPress website.

Als jouw website dus enige tijd niet is onderhouden, kan er behoorlijk wat foutlopen bij het nonchalant installeren van alle achterstallige updates. Het is aangeraden deze uit te voeren in een testomgeving en alles grondig te controleren, incl. het opvolgen en aanpassen van de nodige wijzigingen om alle thema’s, plugins en core compatibel te krijgen met de nieuwste versies. Deze extra werkzaamheden worden op voorhand uitgevoerd aan uurtarief in overleg met jou.

Wat is de opzegtermijn?
Er is geen enkele opzegtermijn, wens je niet langer van de dienst te genieten dien je mij enkel op de hoogte te stellen, per mail of per telefoon en dat ten laatste aan het einde van de huidige periode.

Hoe verloopt de betaling?
Aan het begin van de komende periode krijg je de factuur steeds per mail. Neem je het abonnement af per maand dan krijg je de factuur aan het begin van het komend kwartaal, per mail.

Wat als mijn website gehackt wordt of niet meer werkt?
Via deze diensten doe ik er net alles aan om je WordPress site in de beste conditie online te houden. Moest het tegen alle wil in toch misgaan, zorg ik er voor dat de website snel terug online komt* en indien nodig opgeschoond wordt. Als de hosting bij een externe firma wordt geplaatst kan ik niet instaan voor de uptime van de website, noch kan ik instaan voor de beveiliging op hun infrastructuur.

Hoe snel worden updates geïnstalleerd?
Beveiligingsupdates zijn het meest belangrijke aspect binnen alle updates, deze worden altijd zo snel mogelijk geïnstalleerd. Ik ben snel op de hoogte door het volgen van allerlei media binnen de WordPress community, meestal installeer binnen enkele uren na de release. Bij grotere of major updates is het iets anders. Daarvoor doorloop ik de updates in een testomgeving vooraleer ik ze op de live-site uitvoer. Zo weet ik telkens dat de updates goed verlopen en geen problemen kunnen veroorzaken.

Hoe snel worden updates geïnstalleerd?
Beveiligingsupdates zijn het meest belangrijke aspect binnen alle updates, deze worden altijd zo snel mogelijk geïnstalleerd. Ik ben snel op de hoogte door het volgen van allerlei media binnen de WordPress community, meestal installeer binnen enkele uren na de release. Bij grotere of major updates is het iets anders. Daarvoor doorloop ik de updates in een testomgeving vooraleer ik ze op de live-site uitvoer. Zo weet ik telkens dat de updates goed verlopen en geen problemen kunnen veroorzaken.

Gelden dezelfde tarieven voor webshops (WooCommerce)?
WooCommerce wordt voor je ook volledig opgevolgd en bijgewerkt. Grote wijzigingen waaronder functionaliteit binnen het (custom) thema/child thema wordt tegen uurtarief doorgevoerd. Daarvan krijg je uiteraard eerst melding.

Blijf ik toegang behouden tot de website?
Jazeker! Ik doe enkel het technische onderhoud en de rest laat ik aan jou over. Heb je toch extra hulp nodig, dan kun je me altijd aan uurtarief aan het werk zetten.

Verhuis
Digitaal verhuizen

V erhuizen, maar dan van server naar server, of van domeinnaam naar domeinnaam. Bij het veranderen van hosting komt de nodige stress en migratiewerk kijken. Hosting kan zowel naar mijn omgeving als naar jouw gewenste partij geplaatst worden. De duur van de werken hangen af van beide platformen.

Besteed deze taak uit aan mij en laat de zorgen achter je.

SSL verbinding
Aan te raden maatregel.

Sinds Google aankondigde dat niet-SSL websites ‘onveilig’ worden, is het aan te raden over te stappen. Het toont je website bezoeker dat er een extra beveiligingsmaatregel is toegepast. Websites waarbij persoonlijke gegevens -denk maar aan een contactformulier of een inlogpagina – worden gedeeld hebben dit zeker nodig.

Als je huidige hostingfirma een integratie aanbiedt is dit eenvoudiger, maar je website met bijhorende inhoud (afbeeldingen, urls, database …) moeten ook gewijzigd worden. Anders heb je het risico dat de website ‘mixed content’ bevat en alsnog niet volledig over SSL werkt.

Deze maatregel is een vereiste wanneer je je site GDPR-compliant wil maken, in ieder geval een goeie eerste stap naar compliance.

Voor meer informatie hieromtrent, neem spoedig contact met me op!

Heb je me nodig?
Net zoals ik snel updates installeer, reageer ik ook snel op je aanvraag!